Klasy 4c i 4d na warsztatach robienia pizzy w Hotelu Falcon Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy, który przypada na 9 lutego, klasy 4c i 4d wraz z wychowawcami uczestniczyły w warsztatach kulinarnych, na których od podstaw mogli zrobić własne pizze. Warsztaty odbyły się w Hotelu Falcon w Rzeszowie, a prowadzili je znakomici kucharze i animatorzy. Każdy z uczestników warsztatów zaczął swoją przygodę kulinarną od zarobienia ciasta na pizzę. Przy okazji poznaliśmy przepis na idealne ciasto – miseczka mąki, drożdże z wodą, szczypta soli, szczypta cukru, dwie łyżki oliwy z oliwek. Podczas, gdy nasze ciasta wyrastały, uczniowie zabrali się za szykowanie sosów – czosnkowy i pomidorowy. Następnie przyszła pora na wałkowanie ciast. Kolejna czynnością było wybranie składników na nasze pizze. Podczas, gdy nasze pizze umieszczane były w piecu, obie klasy zostały zaproszone na wycieczkę po hotelu, restauracji oraz kuchni i zapleczu kuchennym. Uczniowie mogli na własne oczy przekonać się na czym polega praca kucharza od kuchni. Najfajniejszą częścią warsztatów była degustacja pizzy własnoręcznie zrobionych przez każdego z uczniów! Wyszły znakomicie! Każdy z uczestników warsztatów otrzymał również pamiątkowy dyplom.
Opracowanie: mgr Joanna Rachańska |
Poczta
Plan lekcji
Czas trwania lekcji
Nr | Godz |
---|---|
1 | 7:55- 8:40 |
2 | 8:50- 9:35 |
3 | 9:45-10:30 |
4 | 10:40-11:25 |
5 | 11:45-12:30 |
6 | 12:40-13:25 |
7 | 13:40-14:25 |
8 | 14:30-15:15 |