|
Wycieczka do Grzegorzówki
W dniu 12 grudnia 2012 roku klasa 2d była na wycieczce w piekarni pana Adama Bały w Grzegorzówce. Poznaliśmy tam proces pieczenia chleba „ od ziarenka do bochenka”. Właściciel objaśniał nam jak wygląda ziarno z poszczególnych zbóż. Bardzo ciekawe było ziarno orkisz, którego uprawa sięga 2000 lat. Następnie pan piekarz pokazał nam jak wyrabia się ciasto na bułki. Poznaliśmy maszynę, która formuje kształt bułeczek, potem ciasto rośnie i piecze się w wielkim piecu. W piekarni zaznajomiliśmy się też ze składnikami odżywczymi zawartymi w mące i dowiedzieliśmy się, jaki jest najzdrowszy chleb. Mieliśmy wielką przyjemność w degustacji pieczywa ze swojskim masłem i serem. Potem smakowaliśmy ziemniaki pieczone w piecu. Na końcu otrzymaliśmy pyszny prezent w postaci smakowitych bułeczek, a w sklepiku zakupiliśmy ciasteczka i chleb do domu. Wycieczka była ciekawa, pouczająca i warta polecenia.
Opracowała Małgorzata Ożyło
|